Zdrava Srbija Instagram

Млади лук - поврће које јача имунитет и чува организам од срчаних обољења


Зачинско и лековито биље, 03.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Млади лук, који је на трпезама актуелан у ово доба године, благотворно делује на наш организам, те се препоручује искористити време када доспева и осигурати си добар извор здравља.


Млади лук богат је витаминима и минералима. Садржи велику количину витамина C, али витамине групе B, витамине Е и А. такође, садржи доста калијума, калцијума, фосфора, присутан је такође и селен, манган, кобалт, флуор и молибден.



Витамин А и C због својих антиоксидативних својстава благотворно делују на цео организам, а због повезаности са смањењем ризика од срчаних проблема, млади лук се препоручује за снижавање холестерола, повећање еластичности крвних судова, снижавању високог крвног притиска, превенцији тромбозе. Витамин C, такође, деловањем са присутним витамином К утиче на здравље костију и превенцију остеопорозе.


Висока концентрација витамина А помаже у очувања здравља очију и превенцији поремећаја вида, док селен делује потстицајно на имунитет и сматра се да је одличан фактор у борби против старења станица.


Према подацима неких истраживања, млади лук као природан извор фитохемикалија, посебно једињења флавоноида – кверцетин и антоцијанин, утиче на јачање имунитета, док, како се наводи, флавоноиди могу помоћи у спречавању рака, елиминацијом ензима који производи слободне радикале.


Млади лук помоћи ће и особама које имају проблема са шећером у крви захваљујући хипогликемијском деловању.




Текст преузет са http://agroeko.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca